Главная » 2017 » Марта » 26 » Алдын билмейтаган аналарга соьз. Обращение к недальновидным мамам
09:10
Алдын билмейтаган аналарга соьз. Обращение к недальновидным мамам
Оьрметли, исси суьюмли, аьруьвлерим, юмсакларым, тек, оькинишке, алдын билмейтаган аналар, а аталар алынъыс тешкеруьвге! Мен сизге соьзимди айтам бизим ногай тилимиске аьлеклик болыятырган себебиннен. Сиз оьзинъиздинъ колынъыспан билмей сол затты этеятырсынъыз, ашык юрекпен, аьвлетлеринъизге тек якшылык йорап, сиз уьйретесинъиз оларды тек орысша, яшавда енъил болсын деп оларга эм оьзинъиз де балаларман, мысал коьрсетип, соьйлейсиз тек орысша, соьйтип бизим ногай тилге аьлек этесинъиз, йок этесинъиз оны.
Озинъис ойлап каранъыс, баланъыс ногайша уьйренмесе, ол атасын туьсинмес, ол атайларман, тетей-энейлерди де туьсинмес, олардан бизим ногай аьдетлерди, беркитип калган айтувларды алмас. Онынъ ызы бек кыйын, кардашларды танымайтаган Иванга усар эм сизди оьзинъисти туьсинмес. Ол сизден сорар: "Сиз неге мени ногайша уьйретпединъис деп". Тилин билмеген ногай деп айтып болмас оьзин.
Кыйынлыклардан балады айырмага керекпес, кыйын билдирип тербияланъыс балаларды! Кыйын билмеген бала пайдасыз болар. Орыс тилге уьйретеек болсанъыз, уйретинъиз оныман бир ногайша да, тек алейинъизде сизинъ баланъыз тек ногайша соьйлесин деп талап этинъиз. Сизинъ баланъыс сизинъ колынъызда ким болаягы тек сизден себепли.

Уважаемые, горячо любимые, красивые и ласковые, но, увы недальновидные мамы, а папы возьмите на контроль! К вам я обращаюсь по поводу катастрофического состояния нашего ногайского языка. Именно вы своей недальновидностью, не со зла, а желая добра вашим детям учите их только по-русски, чтобы ему было легче в жизни и сами своим примером, говоря всё время в семье с детьми только по-русски, уничтожаете наш ногайский язык.
Подумайте сами, если ребёнок не научится говорить по-ногайски, то он не будет понимать отца, бабушку с дедушкой, значит не будет от них перенимать наших ногайских традиций и обычаев. В конечном итоге он превратится в Ивана не помнящего родства, он не будет понимать вас самих. Будет спрашивать: "Почему вы не научили меня ногайскому языку". Не зная ногайского языка он не сможет называть себя ногайцем.
Не ограждайте своих детей от трудностей и воспитывайте их в труде! Если хотите чтобы он знал русский, учите одновременно и ногайскому и русскому языку, но требуйте, чтобы в семье ваш ребёнок говорил только по-ногайски. Ваш ребёнок в ваших руках и кем он станет зависит только от вас
Просмотров: 129 | Добавил: тоньюкукк
Всего комментариев: 0
avatar